Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Αγιοκατάταξη των Γερόντων Δανιήλ Κατουνακιώτη, Εφραίμ Κατουνακιώτη & Ιωσήφ του Ησυχαστή (9 Μαρτίου 2020): Οι άγιοί μας είναι πνευματικά λάβαρα, όχι ονόματα σε σκονισμένα βιβλία...

 



"Ν": Με αυτή την πράξη το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπληρώνει την επιθυμία αμέτρητων ορθοδόξων χριστιανών, που περίμεναν με λαχτάρα την επίσημη αναγνώριση και διακήρυξη της αγιότητας των σπουδαίων αυτών ορθοδόξων διδασκάλων της εποχής μας.
Τούτη η σαρακοστή, δόξα τω Θεώ, δεν έχει μόνο κορωνοϊούς και τουρκικές επιθέσεις (πλάγιες και ευθείες), αλλά και πνευματικές χαρές και ελπιδοφόρες στιγμές.
Οι άγιοί μας, και ιδιαίτερα οι νεότεροι και σύγχρονοι, δεν είναι ονόματα χωμένα σε σκονισμένα και "άχρηστα" βιβλία, κατάλληλα μόνο για θεωρητική ενατένιση σε καιρούς εύκολους και χαλαρούς, αλλά δάσκαλοί μας, ουράνιοι οδηγοί και ειρηνικοί πολέμαρχοι, κατάλληλοι όσο τίποτε άλλο για δύσκολους καιρούς, όπως (και) σήμερα. Όπως οι αγωνιστές των επαναστάσεων του γένους μας είχαν συχνά στα λάβαρά τους κεντημένες εικόνες αγίων, ας υψώσουμε κι εμείς τα λάβαρα της ψυχής μας, με τις μορφές και αυτών των αγίων μας κεντημένες πάνω τους, προς το μαρτύριο ή προς μια προσωρινή ανάπαυση - γιατί η ζωή του χριστιανού πάντα είναι αγώνας, μέχρι το τελικό βραβείο (ο Θεός να δώσει) στον ουρανό. Αμήν.
 
Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΡΟΜΦΑΙΑ
 
Στην αγιοκατατάξη του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού προχώρησε τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr η Ιερά Σύνοδος προέβει και στην αγιοκατάταξη των Γερόντων Εφραίμ και Δανιήλ Κατουνακιώτη.
Να αναφερθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Άγιον Όρος το φθινόπωρο του 2019, είχε προαναγγείλει τις αγιοκατατάξεις των τριών Αγιορειτών.

Ακολουθεί του ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου, η οποία συνέρχεται από χθες, στο πλαίσιο των τακτικών συνεδριών της για τον μήνα Μάρτιο, ανέγραψε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τους μεγάλους πνευματικούς του Αγίου Όρους, Μοναχούς Δανιήλ Κατουνακιώτη και Ιωσήφ Ησυχαστή, και τον Ιερομόναχο Εφραίμ Κατουνακιώτη.

Κοινά περιστατικά από τους δύο νέους αγιορείτες Αγίους 

 
Εθνέγερσις
 
Ο παπά Εφραίμ ο Κατουνακιώτης ένιωθε εκείνα τα χρόνια για τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή ένα κράμα αγάπης, δέους, σεβασμού και ευλαβικού φόβου προς έναν κορυφαίον του Θεού: 
 
«Δεν αγάπησα και δε φοβήθηκα τόσο πολύ κανέναν άλλον άνθρωπο στον κόσμο, όσο τον Γέροντα Ιωσήφ» συνήθιζε να λέει. 
 
Ο Κατουνακιώτης είχε καταλάβει από τις πρώτες συναντήσεις με τον πολύπειρο Γέροντα, ότι εκείνος μπορούσε να τον διαβάζει σαν ανοιχτό βιβλίο, ανιχνεύοντας τα τρίσβαθα της ψυχής του, σαν οτιδήποτε κι αν είχε μέσα του, να το γνώριζε από πριν ο Ησυχαστής.
 
«Παιδί μου, δεν έχεις μόνο καθαρότητα ψυχής…»
 
Κάποια φορά, ο Ησυχαστής πήρε το κεφάλι του παπά Εφραίμ και το έβαλε μέσα στο στήθος του. Προσεύχονταν ο Γέρο Ιωσήφ, έτσι σιωπηλός, αμίλητος, ενώ έπειτα από ώρα, είπε: 
 
«Παιδί μου, δεν έχεις μόνο καθαρότητα ψυχής, αλλά έχεις και ολοκληρωμένη αγνότητα». Αυτή ήταν η πληροφορία της προσευχής του για τον παπά Εφραίμ τον Κατουνακιώτη.
 
«Έκανα προσευχή για σένα, κι εγώ έλαβα προσευχή»
 
Άλλοτε, ο Ησυχαστής έβαλε το χέρι του πάνω στο κεφάλι του παπά Εφραίμ για να του κάμει και πάλι προσευχή. «Ξαφνικά» διασώζει το περιστατικό ο μακαριστός Γέρων Εφραίμ της Αριζόνας, «σταμάτησε, δεν μπορούσε να συνεχίσει, διότι πλημμύρισε από Χάρι». 
 
Είπε, τότε, ο Ησυχαστής προς τον Κατουνακιώτη: «Έκανα προσευχή για σένα, κι εγώ έλαβα προσευχή». Είχε πληροφορηθεί από την πλημμύρα της Χάριτος, ότι εκείνο που ζήτησε για τον παπά Εφραίμ στην προσευχή του, θα πραγματοποιηθεί.
 
Κάποιες δεκαετίες αργότερα, ως Γέροντας ο Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, μιμούνταν τον Ιωσήφ τον Ησυχαστή, ακουμπώντας και αυτός το χέρι του πάνω στο κεφάλι των υποτακτικών του, κάνοντας τους προσευχή, κατά τον ίδιο τρόπο. Αλλά και τα κεφάλια κάποιων ευλαβών επισκεπτών, τα έβαζε μέσα στο στήθος του, όπως ακριβώς ο Γέρο Ιωσήφ, παίρνοντας τακτικά «πληροφορία» και ευχόμενος με θέρμη γι’ αυτούς.
 
Αγιοκαταχθέντες μαζί – Χαίρετε του Άθωνα αετοί!
 
Στις 9 Μαρτίου 2020, οι Όσιοι Γέροντες Ιωσήφ Ησυχαστής και Εφραίμ Κατουνακιώτης αγιοκατάχθηκαν επισήμως, κατά την ίδια ημέρα, εκ μέρους της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δια πρεσβειών των Αγίων Ιωσήφ του Ησυχαστού και Εφραίμ του Κατουνακιώτου, Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν μας.
 
Επιμέλεια: Κώστας Παναγόπουλος – Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»
 
Ενδεικτική Βιβλιογραφία περί του βίου, των έργων και λόγων των δύο αγιοκαταχθέντων Αγίων της Πίστεώς μας:
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΦΙΛΟΘΕΪΤΟΥ, «Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΜΟΥ ΙΩΣΗΦ Ο ΗΣΥΧΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΣΠΗΛΑΙΩΤΗΣ», ΕΚΔ. Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΡΙΖΟΝΑΣ
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ, «ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ: ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΩΣΗΦ Ο ΗΣΥΧΑΣΤΗΣ – ΕΠΙΣΤΟΛΙΜΑΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΟΗΜΑΤΑ», Ψυχωφελή Βατοπαιδινά 18
«ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ» – ΕΚΔΟΣΗ Ι. ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ», ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
 
«Πᾶνος»
 
Η συνομιλία του Κονίτσης Σεβαστιανού με τον Όσιο Εφραίμ Κατουνακιώτη

π. Ηλίας Μάκος
Ρομφαία

 

Τον Αύγουστο του 1989, μαθητές Λυκείου ακόμη, ακολουθήσαμε τον αλησμόνητο Μητροπολίτη Σεβαστιανό σε προσκυνηματικό οδοιπορικό του στο Άγιο Όρος.
Ένας από τους σταθμούς ήταν και η έρημος των Κατουνακίων, προκειμένου να συναντήσει για πρώτη φορά τον φημισμένο για τα χαρίσματά του γέροντα Εφραίμ, που τότε ήταν ασθενής.
Γενικά πολύς κόσμος τον αναζητούσε και με όλους συζητούσε, χωρίς να αισθάνεται κόπωση.
Αφού από τον αρσανά των Κατουνακίων ανεβήκαμε με τα πόδια ένα ανηφορικό και κακοτράχαλο μονοπάτι, μάλιστα ο Σεβαστιανός αρνήθηκε να ανέβει στο μουλάρι, που του έφεραν μέλη της συνοδείας του γέροντα Εφραίμ, παρά τις παρακλήσεις τους, λέγοντας «τι φταίει αυτό…», μας περίμενε χαμογελαστός
Μπροστά μας είχαμε μια χαριτωμένη μορφή, στην οποία φαινόταν ολοκάθαρα η δυναμική στάση της πίστης του.
Μια στάση, που όπλιζε την ψυχή του με εκείνη την ακαταγώνιστη δύναμη, που τον αναδείκνυε νικητή και θριαμβευτή του κακού.
Στεκόμασταν μπροστά σ’ έναν άνθρωπο πιστεύοντα στη σωτηρία και στην αιώνια ζωή.
Σ’ έναν άνθρωπο, που αποδέχονταν ολόψυχα το σκοπό όλων των έργων και των ενεργειών του Θεού. Σ’ έναν άνθρωπο, που αντίκρυζε με το μάτι της πίστης και αυτά τα δυσάρεστα και οδυνηρά συναπαντήματα της ζωής.
Ο διάλογος του γέροντα Εφραίμ, που καταγράφηκε και διασώθηκε από πνευματικοπαίδια του Σεβαστιανού, αλλά και από μέλος της συνοδείας του γέροντα ήταν αποκαλυπτικός, αλλά και ταυτόχρονα καθοδηγητικός, για το πώς να προχωράμε ορθά.
Ακολουθεί ένα μέρος αυτού του διαλόγου:

-ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ: Συγγνώμη για την ενόχληση. Χαλάσαμε τη ησυχία σας, Γέροντα.
-π. ΕΦΡΑΙΜ: Ενόχληση; Τι ενόχληση, Σεβασμιώτατε. Χαρά μας, γιορτή και πανηγύρι μας η παρουσία σας. Να έχω την ευχή σας.
-ΣΕΒ.: Εγώ να έχω τη δική σας, Γέροντα.
-π. ΕΦΡ.: Όχι, δα! «Το έλασσον υπό του κρείττονος ευλογείται».
ΣΕΒ.: Εσείς είσθε ο κρείττων.
-π. ΕΦΡ.: Μην τα λέτε αυτά Σεβασμιώτατε.
-ΣΕΒ.: Μα έτσι είναι. Εγώ έτσι νιώθω.
-π. ΕΦΡ.: Εσείς μπορείτε να νιώθετε όπως και ό,τι νιώθετε. Τα πράγματα όμως άλλως έχουν. Εσείς είστε Επίσκοπος. Ενώ εμείς…
-ΣΕΒ.: Εγώ ήλθα να ζητήσω την ευχή σου, Γέροντα.
-π. ΕΦΡ.: Καλά. Καλά την ευχή μου... Καλούς και ενάρετους Iεράρχες έχουμε, Σεβασμιώτατε, αρκετούς. Δόξα τω Θεώ. Ήρωες, όμως. Παλληκάρια. Ακούω κι εγώ. Διαβάζω και για τον Σεβαστιανό. Ήθελα να τον συναντήσω.
-ΣΕΒ.: Εγώ είμαι ο Σεβαστιανός.
-π. ΕΦΡ.: Το γνωρίζω, Σεβασμιώτατε. Γι’ αυτό και λέω: Τιμή μας σήμερα η παρουσία σας. Μεγάλη χαρά μας δίνετε. Σας περιμέναμε. Ο Σεβαστιανός στο καλύβι μας… Πολύ σας ευχαριστούμε… Ο Θεός να σας δυναμώνει… Με τον αγώνα σας κοινωνείτε και μετέχετε του τιμίου αίματος, που έχυσε ο Κύριος στο Σταυρό. Είναι μεγάλο πράγμα το αίμα του Χριστού. Γι’ αυτό και σας λέγω δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το μαρτύριο. Εύχομαι να επισφραγίσετε τον αγώνα σας και με το μαρτύριο του αίματος. Πολύ μεγάλο πράγμα.
-ΣΕΒ.:Κι εγώ, Γέροντα, συχνά, το σκέπτομαι. Που ξέρεις; Λέω. Μπορεί το βράδυ να σε βρει σ’ ένα χαντάκι χωρίς κεφάλι.
-π. ΕΦΡ. (Ανασηκώνεται, τεντώνοντας τα χέρια). Σας το εύχομαι, Σεβασμιώτατε. Μακάρι, να δώσει ο Θεός! Μεγάλη τιμή! Καλά το είπατε, σ’ ένα χαντάκι χωρίς κεφάλι. Τόσο πολύ αγωνίζεσθε, δεν θέλει πολύ να ῤθει και αυτή η ευλογία. Μεγάλη ευλογία το μαρτύριο. Η Εκκλησία μας στηρίζεται στα μαρτυρικά αίματα. Οι άγιες Τράπεζες θεμελιώνονται σε λείψανα μαρτύρων... Μακάρι να αξιωθείτε και του μαρτυρίου του αίματος. Όχι ότι το μαρτύριο του πόνου και της συμπαραστάσεως δεν αρκεί. Το άλλο όμως ολοκληρώνει. Ω, τι τιμή θα ‘ναι αυτή! Δεν θέλει πολύ. Μπορεί να το δώσει ο Θεός.
-ΣΕΒ.: Εγώ ετοιμάζομαι και γι’ αυτό και ότι πει ο Θεός.
-π. ΕΦΡ.: Μακάρι να δώσει.

Ο νεοανακηρυγμένος άγιος, που μιλάει με τόση άνεση και ευκολία για το μαρτύριο στ’ όνομα του Χριστού, σαν να το ζει, είναι ένα πρότυπο πνευματικού και ασκητικού αγωνιστή ενάντια στην ηθική πλαδαρότητα του καιρού μας, και δίνει ισχυρή ώθηση σε όλους μας.
Αγάπησε το Θεό και βάδισε το δρόμο του. Ακολούθησε τον Κύριο με αυταπάρνηση, συνειδητά, χωρίς διακοπές, με την ίδια αγάπη και τον ίδιο πόθο ως την τελευταία στιγμή, που παρέδωσε το πνεύμα του.
Έχοντας πάντα ως φρόνημα στην καρδιά και ως ομολογία στο στόμα το σύνθημα: «ακολουθήσω οπίσω σου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου